Αόρατες Μινιατούρες του Ανατόλι Κονένκο

Αόρατες Μινιατούρες του Ανατόλι Κονένκο

Γράφει η Κατερίνα Ακριτίδου

Στην πόλη των 100 πύργων και των ρολογιών κανένας επισκέπτης δεν φαντάζεται τί μπορεί να υπάρχει εκεί κι απλά να μην το βλέπει! Κι η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν ανακαλύψεις αυτό το κάτι, πάλι δεν μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι παρά μόνο με τηλεσκόπιο!

Όλα τα παραπάνω λοιπόν εξωπραγματικά αλλά αληθινά που θα σας πω, είναι πραγματικότητα, συμβαίνουν και μάλιστα από ανθρώπινο χέρι και όχι Θεϊκό, γιατί μόνο το δεύτερο θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό που κάνει ο μοναδικός στον κόσμο ΑΝΑΤΟΛΙ ΚΟΝΕΝΚΟ!

Κάτι που δεν είθισται να επισκέπτεται κανένας τουρίστας στην Πράγα, είναι το Μουσείο Μινιατούρας του Ανατόλι Κονένκο!

Ο Κονένκο, γεννήθηκε το 1954 στη Ρωσία, ενώ το 1996 μπήκε στο βιβλίο Guinnes κατασκευάζοντας το μικρότερο βιβλίο στο κόσμο (0,9*0,9)!!!

Πως θα αντιδρούσε άραγε κανείς όταν έβλεπε ένα καραβάνι από καμήλες να περνάει μέσα από μία βελόνα, μια μικρή ακρίδα να παίζει βιολί, προσωπογραφία μέσα σε κουκούτσι ή μια μπαλαλάικα πάνω σε κόκκο ριζιού; Και όλα αυτά βέβαια δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά μέσα από τηλεσκόπια ή μεγεθυντικούς φακούς!

Όταν πριν πολλά χρόνια είχε επισκεφτεί μια φίλη το μουσείο, μου περιέγραφε μια απίστευτη και μοναδική εμπειρία βλέποντας μέσα από τηλεσκόπιο μέχρι και ολόκληρα καράβια μέσα σε καρυδότσουφλα ή μπαμπούσκες μικρότερες από ένα σκαθάρι!

Δεν ξέρουμε με ποιον ακριβώς τρόπο δουλεύει ο Anatoly Konenko, πάντως με απλά χέρια δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, όσο σταθερότητα κι αν έχει κανένας. Ακόμα και τις  ανάσες του να έχει δουλέψει κάποιος, είναι φύση αδύνατο να κάνεις παπουτσάκια μικρότερα από τη μύτη ενός σπίρτου, ή μια σκακιέρα όπου ο φανταστικός παίχτης να είναι ένα έντομο στο μέγεθος ενός κουνουπιού!

Από τα μοναδικά μικροσκοπικά έργα του Κονένκο είναι επίσης μία μύγα ζωγράφος που κρατάει πινέλο και έχει μπροστά το δημιούργημά της πάνω σε καβαλέτο, ένας Άγιος Βασίλης (έντομο) πάνω σε έλκυθρο (καρπό) όπου οι τάρανδοι που το σέρνουν είναι κουνούπια, ένα μικροσκοπικό ενυδρείο κι άλλα πολλά

Για αυτήν τη μοναδική τέχνη δεν ξέρουμε πολλά, ξέρουμε μόνο ότι “μινιατουρίστες” σαν τον Κονένκο είναι δύο με τρεις σε όλο τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπεις κάτι τόσο μαγικό, μπορεί να αναρωτιέσαι πως άραγε να γίνονται κατασκευές τόσο μικροσκοπικές ώστε να μην φαίνονται με γυμνό οφθαλμό, από την άλλη αφήνεσαι σε αυτή τη μαγεία καθώς με τη δική μας λογική μόνο με κάποιο μαγικό φίλτρο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αυτές οι μινιατούρες!!!

Τώρα λοιπόν που θα επισκεφτείς την Πράγα, έχεις ακόμα έναν λόγο να την επισκεφτείς! Έχεις μία ευκαιρία να δεις από κοντά μινιατούρες που γίνονται από ανθρώπινο χέρι αλλά που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι!

(Πηγή φωτογραφιών από το επίσημο site του Konenko)

Share: