Elena Kim:Οι “ζωντανές” κούκλες!

Elena Kim Η γυναίκα που φτιάχνει τις “ζωντανές” κούκλες που σε κοιτάνε στα μάτια!

Γράφει η Κατερίνα Ακριτίδου

Η Έλενα Κιμ γεννήθηκε στη Ρωσία, μεγάλωσε στη Μολδαβία και έζησε για πολλά χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας. Σήμερα ζει στα Τρίκαλα, είναι μητέρα δύο δίδυμων μικρών παιδιών που πρέπει να φροντίζει.

Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες όμως και η λατρεία της για το vintage την ώθησαν να συνδυάσει οικογένεια και τέχνη ταυτόχρονα. Όταν είδαμε τις κούκλες της, εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ που επιδιώξαμε να τη βρούμε για να μοιραστεί μαζί μας κάποια μυστικά για τη μοναδική της τέχνη να κατασκευάζει κούκλες!

Ξεκίνησε λοιπόν να κάνει online σπουδές από σχολές προερχόμενες κυρίως από Ρωσία με αντικείμενο τις χειροποίητες δημιουργίες και με εξειδίκευση την κατασκευή κούκλας με ρετρό κυρίως στοιχεία!

Τα υλικά:

Την κούκλα την ξεκινάει από το μηδέν, συνθέτει πρώτα το σώμα, στη συνέχεια το ντύνει…(Οι δημιουργίες της Έλενας είναι εξ ολοκλήρου από ύφασμα, δεν υπάρχει πλαστικό). Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι 100% βαμβάκι, καλά υφάσματα με το κομμάτι ή ανακυκλώσιμα υλικά όπως πχ παλιά παιδικά ρούχα, δαντέλα βαμβακερή από Γαλλία, δέρμα για να ράβει τα παπούτσια, μαλλί πλεξίματος και εισάγει επίσης φυσική τρίχα κατσίκας την οποία και επεξεργάζεται όπως να τη βάψει και μας διαβεβαίωσε ότι ειδικά το μαλλί θέλει ώρες επεξεργασίας.

Η τεχνική:

Όπως προαναφέραμε ξεκινάει την κούκλα από το μηδέν και τα ράβει όλα στο χέρι, κατά καιρούς χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και μηχανές για κάποιες λεπτομέρειες. Τα κεντήματα επάνω στα ρούχα τα κεντάει η ίδια ή πλέκει με τα χεράκια της ζακετάκια, κάλτσες και σκουφάκια. Το σημαντικότερο όμως είναι η καλλιτεχνία της στη ζωγραφική καθώς δίνει “ζωντάνια” στην έκφραση κάθε κούκλας. Πετυχαίνει διάφορα συναισθήματα και τα μάτια της κούκλας κυριολεκτικά είναι έτοιμα να σου μιλήσουν! Χρησιμοποιεί ακρυλικό χρώμα και δημιουργεί ένα δεύτερο έργο τέχνης στο έργο τέχνης! Μιλάμε για ζωντανό βλέμμα και ζωντανό οργανισμό!

Η διαφορετικότητα:

Μπαίνεις στη ψυχολογία της κούκλας και σε κοιτάει σαν να θέλει κάτι να σου ψιθυρίσει στο αυτί, να μοιραστεί μαζί σου αυτό που νιώθει! Όχι η Έλενα, η κούκλα της! Μερικές νομίζεις ότι είναι έτοιμες να δακρύσουν! Η Έλενα Κιμ μας είπε ότι τα μεγέθη τους κυμαίνονται από 13 έως 35 εκατοστά και ότι χρειάζεται περίπου έναν μήνα για να ολοκληρώσει μία κούκλα. Αντιλαμβανόμαστε ότι όσο πιο μικρή είναι η κούκλα, τόσο πιο δύσκολο να κάνει τις λεπτομέρειες πάνω της και ακόμα πιο δύσκολο να της δώσει το συναίσθημα που θέλει.

Η κάθε κούκλα είναι διαφορετική, όπως όλοι οι άνθρωποι, vintage και με έναν τίτλο:

το αγόρι που χάθηκε”, δακρυσμένο ψάχνει τη μητέρα του και η Έλενα γράφει στη σελίδα της στο insta “Κοιτάζει απελπισμένος γύρω του….” και έχει αποδώσει τόσο πετυχημένα αυτήν την απόγνωση!

Το κορίτσι ¨Αγγελος”, που βρίσκει το αγόρι λέγοντάς του ότι “Μη φοβάσαι, είμαι ο άγγελός σου”!

Η Νάστια που ζούσε με την οικογένειά της σε ένα ξύλινο σπιτάκι με μεγάλη βεράντα

Το γλυκό μωρό” και πολλά άλλα.

Περιγράφει με ιδιαίτερη γλαφυρότητα ακόμα και τα ρούχα τους που είναι μοναδικά σαν τις κούκλες όπως το μποεμ παλτουδάκι ή το λινό νυχτικό όπου μας αναφέρει ακόμα και την ιστορία του που ξεκινάει από την Αίγυπτο. Πολλές μάλιστα έχουν κι ένα αξεσουάρ όπως να κρατάνε ένα μικρότερο κουκλάκι, μια καρδιά, ένα δερμάτινο τσαντάκι ή ένα κρεμμυδάκι.

Αυτό όμως που κάνει την Elena Kim ακόμα πιο πετυχημένη σε αυτήν την καταπληκτική δουλειά, είναι η φωτογράφηση που κάνει στις κούκλες της! Τις σκηνοθετεί κανονικά και τις στήνει σε ρεαλιστικό σκηνικό όπως δάση, δρόμους, ξύλινες γέφυρες σαν να είναι κανονικοί άνθρωποι! Η αλήθεια είναι ότι οι κούκλες της Έλενας μοιάζουν να ξεπηδάνε από παλιό παραμύθι όπως το “κοριτσάκι με τα σπίρτα”…!

Αυτήν τη μαγική και άρτιαδουλειά θα τη βρείτε στη σελίδα της στο instagram:

@kim_elen_dolls

Αξίζει τον κόπο να τις γνωρίσετε όλες μία μία και να βάλετε μία Elena Kim’s doll στο σπίτι σας, και που ξέρετε; Μπορεί κάτι να έχει να σας πει…..

    Share: