Κατερίνα Κυρμιζή “Αληθινή και Παραμυθένια”

Γράφει η Ζωή Βουζίκα

Κατερίνα Κυρμιζή, αληθινή και παραμυθένια ..Συνθέτης, στιχουργός και ερμηνεύτρια

Γεννημένη τον Αύγουστο του 1995 στην Αθήνα, κόρη τραγουδιστών και νονά της η λαϊκή ντίβα του ελληνικού πενταγράμμου Ρίτα Σακελλαρίου, αναμφίβολα η αγάπη της για το τραγούδι και την μουσική ήταν δεδομένη από τα πρώτα της βήματα. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με τις τέχνες, σε ηλικία 4 χρονών με μαθήματα μπαλέτου και λίγο πριν τα 10 με μαθήματα κλασσικής κιθάρας.

Τον Μάϊο του 1995 υπογράφει καλλιτεχνικό συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Virgin και από τότε γράφει τραγούδια και τραγουδάει . Έχει κυκλοφορήσει 5 προσωπικά άλμπουμ και συμμετέχει και σε άλλα – μάλιστα το ένα από αυτά έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Το 1998 ψηφίζεται ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη Pop καλλιτέχνιδα. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, τα βίντεο κλιπ της με τον διάσημο πλέον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο.

Διπλωματούχος κλασική κιθαρίστα, αριστούχος απόφοιτη του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού, θεωρείται από τις πλέον αθόρυβες παρουσίες, παρά την αξιόλογη πορεία που έχει στην ελληνόφωνη εναλλακτική Pop σκηνή, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και διακρίσεις από το ξεκίνημά της έως και σήμερα, συνεχίζοντας να χαράζει τον δικό της καλλιτεχνικό δρόμο.Διδάσκει κλασσική κιθάρα και μουσικοκινητική αγωγή, ασχολείται με την ενορχήστρωση και την μουσική παραγωγή, με το βίντεο και το μοντάζ των βίντεο κλιπ της, συνδυάζοντας ένα πηγαίο ταλέντο που δεν το αφήνει να ησυχάσει καθώς, συνεχίζει να αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασής.Κάθε δουλειά της ξεχωρίζει για διαφορετικούς λόγους.

To πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα” (1996), το οποίο θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς (περιοδικό Ποπ & Ροκ). Τα τραγούδια “Η Παραμυθένια” και ¨Στην πίσω τσέπη του Blue Jean”, κάνουν μεγάλη αίσθηση, γίνονται ραδιοφωνικές επιτυχίες ενώ τα βίντεο κλιπ τους που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάνθιμος σήμαναν την αρχή της εναλλακτικής ποπ κουλτούρας στην Ελλάδα.

2009 με το πρώτο άλμπουμ συνεργασίας με τον Νίκο Γρηγοριάδη, το “Είναι εδώ!” και ξεχωρίζει! το τραγούδι “Αν δε μ’ αγαπάς” σε δικούς της στίχους και μουσική. Καλλιτεχνικό ζευγάρι με τον Νίκο πλήρως αυτόνομο πλέον, αφού ηχογραφούν και υπογράφουν την μουσική παραγωγή στο δικό τους στούντιο, επανέρχεται με νέο άλμπουμ συνεργασίας το 2015 με τίτλο “Λάρβα”, όπου ξεχώρισε μέσα τα 20 καλύτερα ελληνικά άλμπουμ στο Avopolis.gr

Με προσωπικό ep “Κάκτοι Ι” επιστρέφει το 2018, με προπομπό του το τραγούδι “Της Καρδιάς μου οι κάκτοι”όπου για πρώτη φορά υπογράφει μαζί με τον Νίκο και την σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ, προβάλλοντας μια συνολική καλλιτεχνική ταυτότητα. Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος, το ep “Κάκτοι ΙΙ” όπου πάλι ξεχωρίζει στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς. Η ίδια ελπίζει να γίνει μία αληθινή παραμυθένια και εμείς να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την μουσική που μας χαρίζει.

Share: