Συνέντευξη στον Snow Artist Simon Beck

Συνέντευξη με τον πρώτο άνθρωπο στον κόσμο Snow Artist Simon Beck

Ήταν ένα ιδιαίτερο πρωινό της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου από πλευράς αναζήτησης ενός εντυπωσιακού θέματος. Έπειτα, από αρκετή ώρα αναζήτησης στο διαδίκτυο μέσω της google, βρήκα έναν καταπληκτικό άνθρωπο. Οι δημιουργίες του για μένα, μου φάνηκαν πρωτόγνωρες για τα Ελληνικά Δεδομένα.

Φυσικά, δύσκολα βρίσκεις εδάφη με πολύ χιόνι σε μεγάλη έκταση καθώς και δεν βοηθάνε τόσο οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα για την τέχνη του Χιονιού. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω την συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Simon Beck μέσω ανταλλαγής κάποιων email.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που μ ‘εμπιστεύθηκε και μου επέτρεψε να αναδείξω τον πρώτο άνθρωπο στην γη, που ασχολείται με την τέχνη του Χιονιού. Καταπληκτική καλλιτεχνία, φοβερός άνθρωπος, με όρεξη και δημιουργία. Στα 64 του χρόνια εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του.

Ο Simon Beck ένας άνθρωπος που σίγουρα λατρεύει την τέχνη χιονιού, αλλά και την μητέρα φύση. Δημιουργός πάνω στο χιόνι, απτόητος, γενναίος και μοναδικός θα τον έκρινα μέσω του άρθρου μου. Άξιος συγχαρητηρίων για την πρωτοφανή τέχνη.

Γεννημένος στην Βρετανία, τον Αύγουστο του 1958. Αν και καλοκαιρινά γεννημένος, είναι λάτρης του χειμώνα, αγαπάει το κρύο αλλά περισσότερο το χιόνι. Δημιουργεί και στο χιόνι, αλλά και στην άμμο. Αυτά που εντυπωσιάζουν φυσικά κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η τέχνη στο Χιόνι!

Αν και μεγάλωσε στο Λονδίνο, τον γοήτευσαν οι Γαλλικές Άλπεις, όπου και διαμένει. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός και Χαρτογράφος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αυτό όμως που τον γοήτευσε το 2009, ήταν η τέχνη του χιονιού σε μεγάλη κλίμακα και έτσι ξεκίνησε να σχεδιάζει σε αυτό.

Για να υλοποιήσει τα σχέδια του, περπατάει πάνω στο χιόνι αρκετές ώρες, φορώντας τα χιονοπέδιλά του. Είναι δημιουργός 330 σχεδιών χιονιού, και 120 σχεδίων στην άμμο. Με τα δημιουργήματά του να ξεκινούν από το 2009 ως το 2020.

Το 2016, έγινε αφιέρωμα σε μορφή ντοκιμαντέρ με τίτλο Simon Beck – Snowartist. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά ως ταινία μικρού μήκος από το National Geographic. Κάποια έργα του, έχουν γίνει παραγγελία και υλοποιήθηκαν από τον Simon Beck για λογαριασμό διάφορων συλλόγων τέχνης.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μου δόθηκε από τον Simon Beck.

Hello mr Simon Beck, the snow art is wonderful, first time in my life to see something like this, what year did you start doing snow art?

First drawing  in 2004,  took it seriously 2009 onwards.

Ι think snow art has its danger, have you ever faced any extreme layer of snow in depth of meters?

There is no danger of sinking into the snow and disappearing,   there have been   few occasions when I was sinking in too far to make a good drawing,  I was exhausted after 2 hours, the resulting deep channels  (half a metre deep) were  more  a sculpture. 

How much do you love what you do? and what made you do it?

I  really like doing it,  I regard myself as highly privileged to get paid for doing something I like.  It started as a bit of fun and for a while I was  “Le fou des Arcs”  (the local nutcase)   who was more likely than not going to die either in an avalanche or falling through the ice on the lake,   but gradually I earned respect and am now a major part of the local scene

All those snowy mountains that I saw on your Facebook profile, where on earth are they located?

Most are  the European Alps,   I have been to the Rockies,  Andes,  Japan,  and Norway also.

When does the winter season start for you, for snow art?

First drawing has been some time between October 29  and December  03,   but no 2 years are the same in Europe.

I would like you to tell me on which mountains in all the earth you have drawn?

OK  I answered that above,  drawings are made on level areas  (  frozen lakes  or fields   are best ),   but any level area provided there is not too much vegetation growing through the snow.   One of the drawings in Colorado  (USA)  was damaged by elks digging through the snow in search of food!

In closing, I would like to ask you, since I am Greek and I live in Greece, would you come to a mountain in Greece to draw?

Why not?   All I need is a level area where  one can expect snow.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μου δόθηκε από τον ίδιο τον Simon Beck (Μετάφραση στα Ελληνικά)

Γεια σας κ. Simon Beck, η τέχνη του χιονιού είναι υπέροχη, πρώτη φορά στη ζωή μου να δω κάτι τέτοιο, ποια χρονιά αρχίσατε να κάνετε τέχνη του χιονιού;

Πρώτη φορά σχεδίασα το 2004, το πήρα στα σοβαρά από το 2009 και μετά.

Νομίζω ότι η τέχνη του χιονιού έχει τον κίνδυνο της, έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάποιο ακραίο στρώμα χιονιού σε βάθος μέτρων;

Δεν υπάρχει κίνδυνος να βυθιστείς στο χιόνι και να εξαφανιστείς, υπήρξαν λίγες περιπτώσεις που βυθίστηκα πολύ βαθιά για να κάνω ένα καλό σχέδιο, ήμουν εξαντλημένος μετά από 2 ώρες, τα βαθιά κανάλια που προέκυψαν (μισό μέτρο βάθος) ήταν περισσότερο ένα γλυπτό. 

Πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε και τι σας έκανε να το κάνετε;

Μου αρέσει πολύ να το κάνω, θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα προνομιούχο που πληρώνομαι για να κάνω κάτι που μου αρέσει.  Ξεκίνησε ως λίγη διασκέδαση και για λίγο ήμουν ο “Le fou des Arcs” (ο τοπικός τρελός) που το πιθανότερο ήταν να πεθάνω είτε σε χιονοστιβάδα είτε πέφτοντας μέσα από τον πάγο της λίμνης, αλλά σταδιακά κέρδισα τον σεβασμό και τώρα είμαι σημαντικό κομμάτι της τοπικής σκηνής.

Όλα αυτά τα χιονισμένα βουνά που είδα στο προφίλ σας στο Facebook, που βρίσκονται;

Τα περισσότερα είναι στις Ευρωπαϊκές Άλπεις, έχω πάει και στα Βραχώδη Όρη, στις Άνδεις, στην Ιαπωνία και στη Νορβηγία.

Πότε ξεκινάει για εσάς η χειμερινή περίοδος, για την τέχνη του χιονιού;

Η πρώτη ζωγραφιά είναι κάποια στιγμή μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 03 Δεκεμβρίου, αλλά ανά 2 έτη τίποτα δεν είναι το ίδιο στην Ευρώπη.

Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια βουνά σε όλη τη γη έχετε ζωγραφίσει;

Εντάξει απάντησα σε αυτό παραπάνω, τα σχέδια γίνονται σε επίπεδες περιοχές ( παγωμένες λίμνες ή χωράφια είναι καλύτερα ), αλλά οποιαδήποτε επίπεδη περιοχή με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πολύ βλάστηση που αναπτύσσεται μέσα στο χιόνι.   Ένα από τα σχέδια στο Κολοράντο (ΗΠΑ) καταστράφηκε από ελάφια που έσκαβαν μέσα στο χιόνι για να βρουν τροφή!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεδομένου ότι είμαι Έλληνας και ζω στην Ελλάδα, θα ερχόσασταν σε ένα βουνό στην Ελλάδα για να ζωγραφίσετε;

Γιατί όχι;   Το μόνο που χρειάζομαι είναι μια επίπεδη περιοχή όπου μπορεί κανείς να περιμένει χιόνι.

Σύνδεσμοι – Παραπομπές για τον Simon Beck

Facebook Official Page : Simon Beck’s Snow Art

Facebook Personal Page : Simon Beck

Youtube National Geographic : One Man’s Walk in the Snow Creates a Giant Masterpiece | Short Film Showcase

Αρθρογράφος: Μάριος ΤαβλαρίδηςΧοάνη του Θερμαϊκού

Share: